Tuesday, January 4, 2011

BERSYUKUR..


                                                                     YA ALLAH..PADA MU AKU BERSYUKUR..


“Sesungguhnya Kami telah menunjukinya jalan yang lurus, ada yang bersyukur dan ada pula yang kafir. Sesungguhnya kami menyediakan bagi orang-orang kafir rantai, belenggu dan neraka yang menyala-nyala.” Al Insaan : 3-4.

tapi sebenarnya bukan senang nak bersyukur...normal la yang lain dulu mendahului..contohnya yg kuar dari mulut kita.."hooray!!!", "yeay", "yahoo!!" lebih mendahului secara automatik berbanding dengan "alhamdulillah", "syukur pada Allah"...betul enggak??ha3....dun lari...i know that..ramai yg jawb "mana ada!!" tp jauh di dusut hati "that's right!!!"..ceh, nak control macho la kan??konon ar tu..hu3..
“Jika kamu menghitung-menghitung nikmat Allah, niscaya kamu tidak akan dapat menentukan jumlahnya (menghitungnya). Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.” An Nahl : 18.

biasa la tu manusia...lupa untuk bersyukur..tapi itu bukan alasan.. kita yang perlu mendidik dan melatih diri kita...kalau kita yg tidak mendidik, mcmn nak terdidik..ANDA ADALAH APA YANG ANDA NAK JADI....so, think!!
“Mereka mengetahui nikmat Allah kemudian mereka mengingkarinya, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang kafir.” An Nahl : 83
“…Sesungguhnya jika kamu bersykur niscaya Aku akan menambah nikmat kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” Ibrahim : 7.
bersyukurlah dan hargailah insan di sekeliling kita sebelum terlambat...

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.